top of page
  • Writer's pictureGo4insight

Tento rok chceme (konečne) dovolenkovať pri mori

Približne 60% Slovákov plánuje túto sezónu letnú dovolenku. Toto leto je trendom návrat na európske pláže, hoci obavy z pandémie čiastočne nahradila tento rok finančná neistota spojená s rastúcou infláciou. Najčastejšie však aj tento rok budeme dovolenkovať na Slovensku.



Európske pláže lákajú rekordný počet dovolenkárov


Toto leto dovolenku plánuje opäť rekordné množstvo obyvateľov Slovenska. Tesne pred tohtoročnou letnou sezónou (prelom mája a júna 2022) nejakú letnú dovolenku plánuje až 60% obyvateľov Slovenska. Toto množstvo je porovnateľné so situáciou v minulom roku.


Po dvoch letných sezónach, kedy bolo cestovanie obmedzované kvôli pandémii COVID-u, sú však dovolenkové plány cestovať omnoho konkrétnejšie, ako tomu bolo v rokoch 2020 a 2021. Až 15% z celej populácie Slovenska už majú objednanú alebo dokonca aj zaplatenú dovolenku, čo predstavuje až štvrtinu z tých, ktorí letnú dovolenku plánujú.

Konkrétnejšie plány, ako strávia tohtoročné leto, má ďalších 13% Slovákov. Najvyšší podiel je však tých, ktorí na letnú dovolenku plánujú ísť, ale ešte si ju ani nestihli nijak zorganizovať, ani ju hlbšie premyslieť (takmer 32%).


Polovica (potenciálnych) letných dovolenkárov tak stále nie je o svojej dovolenke ešte úplne rozhodnutá. Kým minulý rok sťažovala rozhodovanie neistá pandemická situácia, tento rok rozhodnutia ovplyvňuje komplikovaná medzinárodná situácia a vysoká inflácia.


Hlavne rodiny s deťmi


Na dovolenku plánujú ísť toto leto v najväčšej miere rodiny s deťmi. A práve rodiny s deťmi už majú vo väčšej miere dovolenku objednanú alebo aj zaplatenú (spolu 20% rodín).


Naopak, na dovolenku neplánujú ísť väčšinou ľudia vo veku nad 60 rokov.



Návrat na juhoeurópske pláže ale aj silné Slovensko


Hlavným trendom tohto leta je návrat slovenských dovolenkárov na pláže južnej Európy. Tento rok plánuje v lete cestovať na dovolenku niekam do zahraničia tretina (33%) obyvateľov Slovenska.


Návrat záujmu o zahraničné dovolenky je výrazne ovplyvnený tým, že ľudia prestali mať obavy vycestovať do zahraničia. Tento rok až polovica obyvateľstva už necíti žiadne obavy z cestovania za hranice, kým rok 2021 bol ešte výrazne poznačený pandémiou a vôbec sa nebála cestovať do zahraničia len menej než tretina obyvateľov.


Viac ako štvrtina z tých, čo plánujú ísť tento rok na dovolenku (a teda až 12% z celej populácie), zavíta túto letnú sezónu k „slovenskému moru“ do Chorvátska. Chorvátsko tak zostáva našou najobľúbenejšou zahraničnou destináciou. Počet slovenských dovolenkárov v Chorvátsku sa výrazne zvýši (dokonca zdvojnásobí oproti roku 2020).


Veľké množstvo Slovákov sa tento rok chystá aj do Talianska (5%), podobne veľký záujem je aj o Grécko (4%).


Skokanom roka však bude pravdepodobne Turecko, keď sa na prímorské pláže tureckej riviéry chystá až 5% Slovákov, čo je až 4-krát viac, ako tomu bolo v roku 2020.


Menšie obavy cestovať do zahraničia a zvýšený „hlad“ po dovolenke pri mori však bude znamenať znížený dopyt po domácom cestovnom ruchu.


Dovolenku na Slovensku plánuje asi o štvrtinu menej ľudí, ako tomu bolo v roku 2021. Na Slovensku plánuje stráviť svoju letnú dovolenku 33% obyvateľov Slovenska. Slovensko tak zostáva najčastejšou letnou destináciou Slovákov, dovolenkovať na Slovensku plánuje viac ako polovica tých, ktorí nejakú dovolenku cez leto plánujú.


Je zaujímavé, že tento rok dovolenku niekde v zahraničí plánuje približne rovnaký počet ľudí (33% populácie) ako dovolenku na Slovensku (tiež 33% populácie). Pätina z nich si dopraje dovolenky dve - doma aj v zahraničí.


 

O prieskume

Všetky uvedené informácie pochádzajú z reprezentatívneho prieskumu na populácii Slovenskej republiky vo veku 15-79 rokov, ktorý realizovala agentúra Go4insight na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov na prelome mája a júna 2022. Prieskum bol realizovaný metódou Multimode - kombináciou osobného a online dopytovania.


Recent Posts

See All
bottom of page