top of page
  • Writer's pictureGo4insight

Čo Slovákom robí Vianoce Vianocami?

Updated: Dec 22, 2023

Na Slovensku stále dodržiavame viacero vianočných tradícií.




Darčeky aj stromček sú univerzálnym symbolom Vianoc

 

Najčastejšou činnosťou, ktorou sa počas vianočného obdobia obyvatelia Slovenska venujú, je zaobstarávanie darčekov pre svojich blízkych.

 

Darčeky zabezpečuje približne 9 z 10 dospelých Slovákov. O darčeky sa starajú bohatí aj chudobní, žijúci na dedine aj v meste, starší a mladší – všetci približne v rovnakej miere.

 

Vianočný stromček v domácnosti je univerzálnym symbolom Vianoc pre takmer všetky slovenské domácnosti. Stromček bude svietiť takmer v 90% slovenských domácnostiach.

 

Ani pri vianočnom stromčeku nenachádzame medzi rôznymi sociálnymi skupinami prakticky žiaden rozdiel.

 

Vianociam budú dominovať aj rodinné stretnutia a stretnutia priateľov. Návštevy počas sviatočných dní plánuje 83% populácie.  



Náboženský rozmer Vianoc

 

Zúčastniť sa na bohoslužbách počas vianočného obdobia plánuje 47% populácie. Špecificky na polnočnú omšu sa chystá 40% obyvateľov Slovenska.

 

Asi nie je prekvapením, že návštevu kresťanských chrámov plánujú častejšie ľudia v staršom veku. Medzi najstaršou a najmladšou vekovou skupinou je rozdiel až 25 percentuálnych bodov: do kostola počas sviatkov pôjde 38% teenagerov (do18 rokov). vs. 63% ľudí vo veku nad 70 rokov.

 

Rozdiely sú aj pri regionálnom pohľade, plánovaná účasť na bohoslužbách počas Vianoc rastie plynule smerom od západu na východ Slovenska. Na bohoslužby sa chystá len 22% obyvateľov Bratislavy (mesta), ale až 61% obyvateľov Košického regiónu.

  

Posielame ešte Vianočné pohľadnice?

 

Zvyk posielať vianočné pohľadnice pomaly upadá. Poslať nejakú vianočnú pohľadnicu plánuje menej ako tretina Slovákov.

 

Vianočné pohľadnice plánujú poslať podstatne častejšie starší ľudia ako mladí (rozdiel je približne dvojnásobok). Tradícia posielanie pohľadníc sa stále najviac drží v severnej časti Slovenska.

 

Pôjdeme aj koledovať?

 

Koledovanie patrí medzi tradičné slovenské vianočné zvyky.

 

Tento rok sa koledovať chystá 13% obyvateľov Slovenska. Príjemným prekvapením je, že táto tradícia je živá vo  všetkých vekových kategóriách – mladí ľudia, ľudia v strednom veku aj dôchodcovia plánujú koledovať približne v rovnakej miere.

 

Najviac sa bude koledovať na severe a severovýchode Slovenska – v Žilinskom a Prešovskom kraji.


Prvá časť vianočného prieskumu je tu: Čo pre Slovákov znamenajú Vianoce?


 

Prieskum bol realizovaný kombináciou osobného a online dopytovania s cieľovou skupinou celá populácia Slovenska vo veku 15-79 rokov. Dopytovanie prebehlo v novembri 2023 na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov.


Recent Posts

See All
bottom of page