top of page
  • Writer's pictureGo4insight

Ktorá reklama je najotravnejšia?

Ktorá reklama nám vadí najviac a ktorá najmenej? Ako akceptujeme reklamu na YouTube, v televízii alebo ponuky influencerov na sociálnych sieťach?


Sledovanie reklamy nie je niečo, čo by divákom alebo poslucháčom prinášalo radosť. Reklama v médiách je väčšinou vnímaná ako nevítaná nevyhnutnosť. V rôznych médiách je však reklama akceptovaná rôznym spôsobom.


Dva typy reklám, ktoré vadia najmenej


Pre niekoho možno prekvapujúco, najviac akceptovaná je vonkajšia reklama – citylighty alebo billboardy. Vonkajšia reklama je akceptovateľná pre viac ako 60% populácie. Zásadný odmietavý postoj voči nej má len šestina obyvateľstva. Je pravdepodobné, že takýto pozitívny postoj je spôsobený aj znížením počtu nosičov vonkajšej reklamy v posledných rokoch. Treba zobrať aj do úvahy, že pomerne veľká časť obyvateľov Slovenska žije v oblastiach, kde mnoho vonkajšej reklamy ani nie je.


Dá sa povedať, že vonkajšia reklama v súčasnosti vadí obyvateľom Slovenska spomedzi všetkých foriem reklamy najmenej.


Podobne pomerne široko akceptovaná je aj reklama v printových médiách, teda tlačených novinách a časopisoch. Aj túto reklamu akceptuje približne 60% slovenskej populácie.

Zdá sa, že spoločným menovateľom týchto dvoch typov reklamy je, že na jej „konzumáciu“ stačí minimum času a pozornosti. Obe menované formy sa takisto dajú pomerne ľahko „preskočiť“. Všimnúť si citylight alebo inzerát v časopise, prípadne otočiť stranu s reklamou v novinách je pomerne jednoduché a nezaberá veľa času ani úsilia.


Audio reklama až tak neprekáža


Ďalšie médiá, kde je reklama pomerne dobre akceptovaná, sú audio médiá – rádio a podcasty. Reklamu v rádiu akceptuje takmer polovica poslucháčov rádií, pričom za úplne neakceptovateľnú ju považuje pätina obyvateľov.


Reklamu v podcastoch akceptuje 40% ich poslucháčov, kým úplne ju odmieta štvrtina poslucháčov.

Reklama na internete nám vadí viac


To, ako v súčasnosti vyzerá reklama na internete, je neakceptovateľné pre veľkú väčšinu užívateľov internetu. Prakticky všetky formy internetovej reklamy sú obťažujúce pre približne dve tretiny internetových užívateľov.


Relatívne najviac akceptovateľná je reklama vo forme bannerov na webových portáloch. Displayová reklama na webových stránkach nevadí 39% užívateľom internetu, za veľmi obťažujúcu ju však považuje 27% z nich.


Je zaujímavé, že rôzne ponuky influencerov na sociálnych sieťach sú ako forma propagácie akceptovateľnejšie ako samotná reklama na sociálnych sieťach. Reklamu na Facebooku a Instagrame považuje za akceptovateľnú menej ako tretina jej užívateľov.

Viac ako reklama na sociálnych sieťach nám vadí reklama v emailoch. Tento spôsob reklamy akceptuje len štvrtina užívateľov internetu. E-maily sú považované za privátnu oblasť, kde by reklama, podľa vnímania mnohých, nemala mať vôbec miesto.


Najviac obťažujúce reklamy sú pri video obsahu


Najviac obťažujúce formy reklamy sú tie, ktoré sa spájajú s video obsahom. Je evidentné, že práve reklama spojená so sledovaním videa vyžaduje najviac nevyžiadanej pozornosti diváka a zároveň je pre diváka najkomplikovanejšie sa jej vyhnúť alebo ju preskočiť.


Nie je prekvapivým zistením, že reklama v televízii obťažuje až tri štvrtiny divákov. Dokonca veľmi obťažujúca je pre polovicu všetkých divákov. Reklama v televízii vôbec nevadí len 5% divákom televízií.

 

Všetky uvedené informácie pochádzajú z reprezentatívneho prieskumu na populácii Slovenskej republiky vo veku 15-79 rokov, ktorý realizovala agentúra Go4insight na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov v marci 2022. Prieskum bol realizovaný metódou Multimode - kombináciou osobného a online dopytovania.



Obrázok: <a href="https://www.freepik.com/photos/career-jobs">Career jobs photo created by master1305 - www.freepik.com</a>

Recent Posts

See All
bottom of page